kuchnia

Karp wigilijny – nowa stara tradycja

pt., 12/22/2017 - 16:45 -- Administrator.

Kiedy zbliża się Boże Narodzenie, w handlu pojawiają się duże ilości karpi. Dla wielu z nas wieczerza wigilijna nie może obejść się bez tej ryby, podobnie jak niedzielny obiad bez schabowego. Tłumaczymy to polską tradycją; tymczasem ani schabowy, ani karp nie stanowią jej dawno kultywowanego elementu. Skąd więc karp na polskim stole wigilijnym?

Z ciepłych wód Azji

Jak rozłożyć w czasie przygotowania do świąt?

wt., 12/19/2017 - 10:05 -- Administrator.

Każdego roku na początku grudnia powtarza się ten sam scenariusz. Najpierw wydaje nam się, że jest jeszcze sporo czasu do świąt i nie musimy sobie zawracać głowy. Może za tydzień... Tymczasem większość z nas jeszcze pracuje zawodowo, wykonuje zwykłe codzienne obowiązki w domu i tego czasu zaczyna nagle brakować. A tu Wigilia u nas, potem święta, no i zaczyna się bieganina, wśród której możemy o wielu rzeczach zapomnieć. Jak zaplanować przygotowania, aby ich w święta nie odsypiać?

Kaczka na grudniowy obiad

czw., 12/07/2017 - 12:47 -- Administrator.

Listopad i grudzień to pełnia sezonu na świeże kaczki i gęsi. O ile mięso z gęsi ostatnio powraca na polskie stoły, o tyle kaczka od lat trzyma się na nich mocno. Jest lubiana przez rodaków i chętnie spożywana podczas świątecznych rodzinnych obiadów. Zwykle serwujemy kaczkę pieczoną, ale smakowita jest przyrządzona na różne sposoby.

Różnice

Dlaczego warto jeść dynię?

pt., 10/13/2017 - 23:49 -- Administrator.

Dynia to warzywo kojarzące się z jesienią. Charakterystyczne pomarańczowe kule pojawiają się na straganach już na przełomie sierpnia i września. Warto skorzystać z wyjątkowych wartości dyni i wypróbować sezonowe potrawy z dyni lub z jej dodatkiem. Witamina A, potas, wapń – dynia ma w sobie to wszystko. Sprawdź, jaki wpływ może mieć dynia na nasze zdrowie.

Dynia – pełna witamin i minerałów

Żurawina w kuchni i w domowej apteczce

wt., 05/09/2017 - 09:50 -- Administrator.

Jeszcze kilkanaście lat temu żurawinę można było kupić jedynie na rynku, w postaci surowej lub jako przetwór w słoiku. Dziś jest do nabycia tak świeża, jak i suszona i przetworzona, we wszystkich sklepach spożywczych. Coraz powszechniej jest stosowana w naszych kuchniach. Poznajmy ją nieco bliżej.

Czym jest żurawina?

Potrawy, bez których nie ma Wielkanocy

pt., 04/14/2017 - 10:15 -- Administrator.

Wszystkie kuchnie świata posiadają potrawy pyszne, pięknie podane i wyjątkowe. Ale bez wątpienia najlepszą kuchnią świata jest kuchnia polska. Szczególnie, kiedy zbliżają się święta i na naszych stołach goszczą nie tylko zwykłe schabowe i rosół (choć i tym potrawom nic nie brakuje), ale też takie dania, które robimy tylko „od święta” i które świadczą o bogatej polskiej tradycji kulinarnej. Zbliża się Wielkanoc, czas więc przypomnieć sobie, jakie tradycyjne potrawy powinny znaleźć się na naszych stołach w tym czasie.

Zdrowie na talerzu, czyli... jadalne robaki!

śr., 04/05/2017 - 11:15 -- Administrator.

Azjaci słyną z dziwnych upodobań kulinarnych. Nie raz słysząc o składnikach ich potraw, krzywimy się z niesmakiem. Z drugiej strony, kuchnia azjatycka jest niezwykle popularna – wietnamska zupa pho, tajskie curry czy sajgonki – to jedne z najpopularniejszych wschodnich dań, które goszczą na naszych stołach. A co jeśli kontrowersje zaczynają łączyć się z modą? Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się azjatyckie potrawy z... robaków!

Samo zdrowie

Zamiast kawy: yerba mate!

pon., 01/09/2017 - 12:15 -- Administrator.

Kawa jest napojem, którego nie trzeba specjalnie reklamować. Ma wielu wielbicieli i kusi kolejnych swoim zapachem, kolorem oraz smakiem. Jest wiele rodzajów kawy, więc każdy znajdzie swoją ulubioną. Pomimo wielu zalet posiada ona jednakże też wady, głównie wpływające na nasze zdrowie i nie każdy może ją pić. Nie martwcie się – mamy świetne zastępstwo! Jest nim tajemnicza herbata o nazwie yerba mate.

Strony

Newsletter

Zapisz się aby otrzymywać najnowsze informacje i artykuły.